#Paradise is the place on earth!

Syksyllä 2015 googlailimme erään sadepäivän iloksi videoita erinäisistä paratiisisaarista ympäri maailmaa ja haaveilimme pääsevämme ainakin joillekin niistä tulevaisuudessa. Tuossa vaiheessa emme olisi ihan heti arvanneet, että reilun vuoden päästä haaveemme kävisivät toteen.

Cookinsaaret, here we come!

IMG_3928

 

Ilmojen halki käy reissulaisen tie

Reissuamme oli noin kuutisen kuukautta takana ja oli aika ottaa nokka kohti paratiisisaaria.

Lento Los Angelesista Rarotongalle, Cookinsaarien suosituimpaan sekä isoimpaan lomakohteeseen kestää noin kymmenisen tuntia.
Meille se tarkoitti yölentoa, joka sujui enemmän ja vähemmän mukavissa tunnelmissa.

Tunnelmat olivat kyllä mukavia Ilkan puolesta, joka nukkui lähes koko matkan. Mitä nyt heräsi pari kertaa syömään. Rankkaa matkaamista parhaimmillaan.

Supernukkujana tunnettu Sarppa taas ei vastoin tapojaan pystynyt ummistamaan silmiään sitten millään.
Syynä siihen oli aivan tajuton turvotus ja kipu jaloissa!
Ja siis oikeasti: jalkapöydät turposivat melkein jalkapallon kokoisiksi!
Tulipahan taas opittua kantapään ja koko alaraajojen kautta, ettei suoraan tanssisalista kannata välttämättä lähteä useamman tunnin lennolle.
Että vinkkistä vaan muille tanssahtelijoille.

Onnea olivat sympaattiset ja huolehtivaiset lentoemännät, jotka kiltisti silittelivät itkua tihrustavan Sarpan hiuksia ja tarjoilivat jos minkäsortin herkkuja kivun lievitykseksi siinä vaiheessa kun mitkään taukojumpat, venyttelyhetket tai kikkakuutoset eivät enää auttaneet.

Onneksi pian pääsisi meriveteen lilluttelemaan ja lepuuttamaan noita koipeloisia!

Suuret kiitokset Air New Zealandin henkilökunnalle vielä kertaalleen!
You rock!

Rarotonga – Pieni pala taivasta

Laskeuduimme Rarotongalle yhtä aikaa aamuauringon ensi pilkahdusten kanssa. Ja heti koneesta poistuessa olimme myytyjä.
Olimme selvästi tulleet paratiisiin.

Passintarkastukset sun muut sujuivat livemusiikin tahdittamina ja leit vain hulmusivat kun suhautimme uuteen majapaikkaamme, Rarotonga Backpackersin rantabungalowiin (noin 40 eur yö privahuoneessa).
Muun saaren vielä nukkuessa vastaanottokomiteana toimi kolme hurmaavaa hännänheiluttajaa: Oldie, Sandy sekä Benji aka Goldie.
(Tästä kolmikosta muotoutui hyvin nopeasti meidän päivittäinen seurueemme.)

Vielä näin jälkikäteenkin ajateltuna ensikohtaamisemme Rarotongan kanssa saa haukkomaan henkeä.
Voimme edelleen kuulla korelliriuttoihin iskeytyvien aaltojen huminan ja muistamme turkoosina tuikkivan meren, jota jatkuu silmien kantamattomiin.
Rarotonga on paikka, jossa ihmisen on hyvä olla.

Ensimmäiset päivät nautimme vain ja ainoastaan koiraseurueestamme, uima-altaasta sekä rantaelämästä.
Mitä nyt välillä huoledimme riittävästä ravinnon saannista kookospähkinöitä nautiskellen ja seurustelimme muiden hostellin asukkaiden kanssa, joita ei onneksi turhan montaa ollut.

Yksityisyys ja rauha on tällä saarella nimittäin vielä toistaiseksi takuuvarmasti taattu, olit sitten rannalla tai kaupungilla.
Lomailijat sulautuvat maisemaan sen verran hyvin, ettei Rarotongaa ihan ensisilmäyksellä uskoisi suosituksi rantalomakohteeksi.

Energiavarastojemme täydennyttyä suoritimme omatoimisia seikkailuita pitkinpoikin saarta:
seikkailimme metsissä, patikoimme vuorilla, hengailimme saaren lukuisien karvatassujen kanssa, köröttelimme bussilla sekä skootterilla, tutustuimme paikalliseen fudgefactoryn antimiin ja nautimme olemisen ihanuudesta.

Kävipä se Ilkka tsekkaamassa myös vedenalaisen maailman mahtavuuden ja sukelteli hylyissä kuin vanha konkari konsanaan. Seurana toimi koko sukelluksen ajan muuan kala, joka seurasi Ilkkaa kuin lemmenkipeä hai laivaa. 😀

Koiraparvemmekin sai nopeasti vahvistusta kahdesta suloisesta pennusta, Salamasta ja Kaverista, jotka eivät ensikohtaamisen jälkeen enää malttaneet pysyä poissa seurueestamme. ❤

Paikallisten ohella saimme iloksemme tutustua myös kerrassaan huikeaan hollantilaispariskuntaan, Emmaan ja Nigeliin, joiden seurassa juttu luisti enemmän kuin stiga talvipakkasilla.
Oli kyse sitten snorklaamisesta, kokkaamisesta tai yleisestä hengailemisesta niin hauskuutta ja hupia heidän seurassa todellakin riitti.
On se matkustaminen vaan ihan huikea asia kun saa kohdata ihan mielettömiä tyyppejä!

Jottei Rarotongailu menisi pelkästään rantalomailuksi, niin muutimme visiittimme loppupäässä vielä muutamaksi päiväksi keskustan tuntumaan, Tiare Village nimiseen motelliin (noin 35 eur yö privahuoneessa), jossa mahan täytettä sai noukkia suoraan puista mangojen, avokadojen ja kookoksien muodossa.
Tiare Villagesta käsin oli helppo ottaa saaren keskusta haltuun ja tutustua paikalliseen elämään muuallakin kuin rannalla.

Mitä tehdä Rarotongalla?

Rarotongalla riittää tekemistä moneen lähtöön aina sukeltamisesta ja joogaamisesta nähtävyyksien ihailuun.
Hintatasoltaan saari on kuitenkin budjettireissaajaalle melkoisen tyyris paikka, joten luonnollisesti suosimme paljon ilmaisia, ominpäin tehtäviä aktiviteetteja.

Kulkeminen on helppoa joko linja-autolla tai liftaamalla, mutta skootterin vuokraamalla pääsee takuuvarmasti liikkumaan ilman aikatauluja. 🙂

Tässä meidän tärppejä ja vinkkejä erinäisiin aktiviteetteihin:

– Punanga Nui Market:
Lauantaisin järjestettävät markkinat ovat Rarotongan isoin ja suosituin viikottainen tapahtuma.
Ruokaa, matkamuistoja, esityksiä, tatuointeja, u name it.
Sieltä löytyy lähestulkoon KAIKKEA ja saaren normaalihintoja edullisemmin.
Ja kaikella tarkoitamme siis oikeasti kaikkea.
Jopa ruisleipää, joka maistui useamman kuukauden tauon jälkeen ihan superilta!!!!!

– Muri Nightmarket (ti-to & su klo 17-21):
Mikäli haluat syödä edullisemmin kuin ravintoloissa, niin Muri Nightmarket on place to be. Ruokaa löytyy niin kasvis- kuin sekasyöjällekkin, puhumattakaan kuuluisista jälkiruuista. (kookosjuustokakku on jotain aivan älytöntä!)

Maorikulttuurissa annoskoot ovat todella suuria, joten yksi annos riittää yleensä loistavasti kahdelle jaettavaksi. Ja jääpähän enemmän tilaa jälkiruuille. 🙂

– Cross-Island Track:
Saaren läpi kulkeva patikointiretki (11km) on loistava tapa saada käsitys sen monimuotoisesta luonnosta.
Reitillä pääsee patikoimaan niin rämeikössä, satumetsässä, kalliolla kuin myös vesiputouksilla. Ihan huikea retki!

Aikaa se vie keskiarvollisesti noin 3h, mutta me hämmästelimme maisemia sen verran aktiivisesti, ettei arvio pitänyt ihan paikkaansa.
Reitin puolivälissä kiipesimme myös saaren keskipisteen, Neulan, laelle ihailemaan saaren maisemia. Suosittelemme jopa korkeanpaikan kammoisille!

Reitin toisesta päästä löytyy aivan jäätävän kokoinen, hylätty resortti-rakennelma, joka huhujen mukaan kuului italialaiselle mafialle. Kannattaa käydä tsekkaamassa.

Cross-islandin lisäksi saarelta löytyy myös muita huiseja metsäpolkuja, jotka kannattaa käydä kurkkimassa! Tiedä mitä sieltä metsän kätköistä löytyykään.

Huhujen mukaan saarelle nimittäin rakennettiin aikoinaan junarataa, joka ei koskaan valmistunut. Älä siis ihmettele jos törmäät esimerkiksi vanhaan junaan, joka nököttää keskellä viidakkoa.
Mmmh..mielenkiintoista.

– Snorklaaminen:
Varaa oma snorklausmaski mukaan, sillä niiden vuokraaminen on kallista.
Hyviä spotteja koralleiden sekä kalojen kummasteluun löytyy joka puolelta. 🙂

– Riutalle kävely laskuveden aikaan:
Rarotongaa ympäröivän koralliriutan päältä on helppo ihailla saarta mereltä päin.
Riutalle asti (eli noin 50m päästä rannasta) vesi on pitkälti kahlauskelpoista, mutta sen jälkeen meri putoaa useiden kymmenien metrien syvyyteen.
Eipähän tsunamit sun muut pääse saarelle iskemään, kun riutta turvaa selustan. Varaa tähän käpöttelyyn sandaalit tms, sillä riutat ovat aika teräviä.

IMG_3795

– Lentokoneiden nousut ja laskut:
Jos et ole aiemmin ihaillut jumbojettien laskeutumista tai nousua lähes merestä käsin, niin tämä on must do-kokemus.
Kiitotien päässä sijaitsevalla uimarannalla hiukset pääsevät todellakin hulmuamaan, kun lentskarit suhailevat aivan pääsi yläpuolella.

– Tatuointiliikkeissä vierailu:
Vaikket olisi aikeissa ottaa itseesi leimoja, niin paikallisten tatuointitaiteilijoiden kohtaaminen on kokemisen arvoista!
Maori-tatuoinnit pitävät sisällään uskomattomia myyttejä sekä uskomuksia ja monet taiteilijat välittävät tietoa mielellään eteenpäin.
Muutamat saaren tatuointiliikkeistä sijaitsevat baarien läheisyydessä, joten virvokkeita nautiskellessa saatat päästä seuraamaan mestareita töissään.

Kämppäkaverimme ensimmäisestä majapaikasta oli saarella opiskelemassa maori-tatuointien historiaa ja hänen kauttaan pääsimme tutustumaan henkilöihin, joiden isovanhemmat olivat herättäneet tuon melkein unohduksiin painuneen kulttuurin uudelleen henkiin. Oli lähestulkoon taianomaista kuunnella heidän näkemyksiään elämästä, taiteesta sekä kulttuurista!

– Ester Honey Foundation
Me saimme paratiisisaarelta niin paljon hyvää, että halusimme välittää sitä myös eteenpäin. Siispä pestauduimme muutamaksi päiväksi vapaaehtoisiksi paikalliselle eläinklinikalle, joka toimii pitkälti vapaaehtoisten, lahjoituksien sekä eläinlääkäriharjoittelijoiden turvin.
Saaren ainoalla eläinklinikalla pääset avustamaan eläinlääkäreitä, paijaamaan kissanpentuja, putsaamaan häkkejä sekä ruokkimaan nälkäisiä kuonoja.
Vastapainoksi saat tassuterapiaa sekä rakkautta ylenpalttisesti.

Ja mikä parasta, yksi päivä tai vaikka edes muutama tunti aikaasi riittää!
Jos siis liikut huudeilla, niin käy piipahtamassa!
Ilahdutat sekä henkilökuntaa että eläimiä.

– Jäätelö
Rarotongalla syödään jäätelöä ja paljon!
Muutamissa paikoissa saat dollarilla aivan ÄLYTTÖMÄN kokoisia jäätelöannoksia. Tilasimme yhden pallon ja saimme puolen litran tuopin täynnä herkullista jätksiä! Suosittelemme!

Rarotonga – we are going to miss you!

Rarotonga oli meille paikka, jossa asiat vain tuntuivat rullaavan eteenpäin.
Aurinko paistoi, luonto hengitti ja ihmiset kulkivat hymyssä suin.

Ainoa miinuspuoli oli hintataso, joka tuntuu kuulemma myös paikallistenkin kukkaroissa. Onneksi oman ruuan kasvattaminen on kuitenkin tässä ilmastossa mahdollista, joten ravintolaruokailut voidaan säästää erityistilaisuuksiin.

”Island time” vaatii ehkä hetken totuttelua, mutta hetken jälkeen se vie mennessään. Ihmisillä ei tunnu olevan kiire mihinkään, mutta asiat saadaan silti hoidettua rutkasti ripeammin kuin esimerkiksi Afrikassa.
Elämä tuntuu olevan tasapainoista ja suloisessa sopusoinnussa kanssa-asujien, luonnon sekä vierailijoiden kanssa.
Asioita osataan arvostaa.

Paikalliset ovat ystävällisiä sekä avuliaita, joten seuraa löydät varmasti aina.

Jos jostain syystä et pääse matkustamaan Rarotongalle, niin suosittelemme katsomaan Disneyn elokuvan Moana.
Elokuva ei ole piirretty.
Se on kuvattu täällä.

IMG_3800