Kolumbia oli elämys ja mahtava sellainen. Kuten muissakin matkamme kohteissa, paljon olisi vielä jäänyt nähtävää sekä koettavaa, mutta jotain pitää jättää myös seuraavaankin kertaan, eikö vain? 🙂

Siispä Kolumbiasta positiivisesti yllättyneinä kokosimme kimpsumme ja kampsumme jälleen kerran rinkkojemme uumeniin ja otimme suunnan kohti ihanaa Panamaa. Luvassa olisi todellinen elämys, nimittäin vaihtoehtoinen joulu Panama Cityssä!

img_7004

Joulu Panama Cityssä

Olimme varautuneet, että joulu ei tänä vuonna sujuisi ihan perinteisissä merkeissä, mutta heti laskeutuessamme Panaman lentokentälle oli selvää, että joulu tulisi todellakin olemaan jotain ihan muuta kuin oletimme. Siinä missä Kolumbiassa raikuivat joululaulut joka kadun kulmassa ja värikkäät koristeet loistivat yltäkylläisesti kaikessa kirkkaudessaan, ei Panamasta löytynyt koristeen koristetta. Piste.

Vaihtoehtoisen joulumme tukikohta, eli hostelli jonka olimme varanneet siinä toivossa, että juhlistaisimme kuusitansseja ja Nisse-Polkkaa monen eri kansallisuuden sekamelskassa, osoittautui myös lähes autioksi. Toinen piste.

Vaikka tiesimme, että asiat tuppaavat aina järjestymään, niin kyllä siinä ehti tulla jo hieman suru puseroon. Sen lisäksi, että juhlistaisimme joulua ilman perheitä ja rakkaita, viettäisimmekö sen myös ilman minkäänlaista juhlan tuntua?

Noh.. eipä siinä auttanut jäädä itkemään läikkynyttä maitoa. Päinvastoin. Nyt piti kaataa lasi uudestaan täyteen. Siispä löimme nämä ei niin nokkelat päämme yhteen ja mietimme, mikä meille joulussa olisi tärkeintä. Mikä tekee meidän joulusta joulun? Ja sieltähän se tuli: oman ajan jakaminen muiden kanssa. Yhdessä oleminen. Jaettu ilo.

Kokosimme kaikki satunnaiset matkaajat yhteen ja päätimme järjestää jouluillallisen sillä porukalla, minkä kokoon ikinä saisimmekaan. Ja loppujen lopuksi joulupöydän ääreen kokoontuikin melkoinen kattaus aina intialaisista, amerikkalaisista, englantilaisista ja liettualaisista meihin suomalaisiin. Perinteisen riisipuuron lisäksi (jonka Sarppa keitti ensimmäistä kertaa elämässään!) murua saatiin rinnan alle mm. maittavien grillauksien sekä jälkiruokien turvin. Vatsat pyöreinä olikin sitten hyvä lähteä porukalla juhlistamaan aaton ihmeellisyyttä Panaman yöhön. Ei siis huono kokemus ollenkaan.

(Ja onpahan ensi vuonna joulupöydässä jotain uutta kerrottavaa perheenjäsenillemme. Vaikka tie veisi meidät tulevaisuudessa minne, niin jouluksi on kyllä kiva tulla kotoSuomeen nauttimaan perinteistä ja rakkaiden seurasta.)

Spay Panama

Jouluaaton hurvittelujen lisäksi halusimme välittää joulumieltä myös hostellimme ulkopuolelle.

Ylimääräistä rahaa meillä ei juurikaan ole, mutta aikaa sitäkin enemmän. Siispä pestauduimme vapaaehtoisiksi Spay Panamaan, yhditykseen joka taistelee kodittomien katueläinten kasvusuhdannetta vastaan steriloinnin turvin. Suurimmaksi osaksi vapaaehtoistyöllä toimiva Spay Panama tarjoaa myös edullisia eläinlääkäripalveluja kaupungin köyhemmälle väestölle, jotka eivät muuten kykenisi huolehtimaan nelijalkaisista perheenjäsenistään. Hyvä Spay Panama!

Heti ensikohtaamisella pääsimme suoraan äksönin keskelle: avustimme eläinlääkäreitä leikkauksissa, sosialisoimme katukissoja, siivosimme ja nautimme tassuterapiasta. Jo muutamassa tunnissa opimme enemmän kuin monen menneen viikon aikana yhteensä! Ja tämän aikuiselämän työelämään tutustumisen myötä osaa myös katsoa eläinlääkäreiden sekä eläintenhoitajien työtä uudemmalla perspektiivillä. Iso hatunnosto vain sinne suunnalle.

Hienoa tässä kokemuksessa oli myös se, että jälleen kerran saimme todeta kuinka upeita tyyppejä elämässämme onkaan. Nimittäin.. ystäväpiirimme Suomesta oli myös valmis kantamaan kortensa kekoon Panaman eläinten hyväksi:
Spay Panama vastaanotti jouluna yli 300 euron arvoisen lahjoituksen Suomesta. Tällä summalla voidaan huolehtia muun muassa yli 30 koiran tai 60 kissan sterilisoimisesta! Miettikää kuinka monta ennaltaehkästyä koditonta katujen kasvattia se poikiikaan! Tai tässä tapauksessa nimenomaan jättää poikimatta. 😉

Huikaiseva kiitos kaikille lahjoitukseen osallistuneille! We love you!

Ympäriämpäri kaupunkia

Tehokkaina touhottajina ennätimme kaikkien näiden jouluhulinoiden ohella tietysti myös turistoitumaan:

Lenkkeilimme pitkin poikin rantateitä, pojotimme pokkana Hard Rock hotellin kätköissä, tutkailimme Casco Viejoa (vanha kaupunki), bongailimme pilvenpiirtäjiä ja ehtipä se Sarppa käydä balettitangonkin ääressä kääntyilemässä. (Etelä- ja Väli-Amerikassa tanssikoulujen löytäminen tuntuu tosin olevan jo haaste sinäänsä. Vaikka löytäisit koulun ja mahdollisesti jopa nettisivut, niin aikatauluista, yhteystiedoista saati sitten hinnoista pääset harvemmin kerralla perille.)

Sitten oli tietysti se yksi asia: Panaman kanava.

20161223_131852

Panaman kanavan sisäänpääsylipun hinnalla (15eur/hlö)) pääsee nautiskelemaan laivojen siirtymisen seuraamisesta Karibian mereltä Tyynelle sekä toisin päin. (On suoranainen ihme, kuinka isot alukset saadaan ehjinä läpi niinkin kapeasta väliköstä). Tämän ohella vierailijan on mahdollista kurkistaa syvemmälle kanavan historiaan museokierroksella sekä 20min mittaisessa elokuvanäytännössä. Sangen mielenkiintoista kerrassaan. Mikäli piipahdat Panamassa, niin kannattaa tsekata myös kanava.

Monet hostellit ja hotellit tarjoavat kanavalle valmismatkoja, mutta edullisempaa se on tehdä omatoimisesti. Ei muuta kuin Uber alle ja lippuja jonottelemaan. 🙂

Pääkaupungin ohella Panamassa riittää varmasti nähtävää enemmän kuin riittämiin, mutta siitä emme kuitenkaan ottaisi tällä kertaa selvää. Luvassa olisi nimittäin vuoden vaihde Costa Ricassa ja mikä parasta – lomailua Sarpan vanhempien kanssa!

Jiiiihaaaa.