Reissua on nyt takana aikalailla puolet (tarkalleen 176 päivää) ja aika monet ovat kyselleet sekä reissun aikana että sitä ennen budjetista. Meidän päiväbudjetti sihdattiin lähtiessä 40 euroon / hlö. Yhteensä tämä vaati siis säästöjä 14 600 euroa / hlö. Kyseinen päiväbudjetin luku otettiin hatusta nykäisemällä, arvioimalla aiempien reissujen kulutusta ja katsomalla paljonko niitä säästöjä olikaan kertynyt 😀 Eli sen tarkempaa analyysia ei tehty. Päiväbudjettiin ei sisälly pidemmät lennot maailman ympäri, sillä ne ostettiin erikseen pakettina (4000 euroa / hlö, sisältäen 16 lentoa).

Eli vuoden reissulle lätkäistiin hintaa 19 000 euroa / hlö lentoineen. Kuulostaa aika isolta summalta, kun sen kirjoittaa tahi sanoo ääneen. Mutta ei tunnu tällä hetkellä ollenkaan pahalta. Eikä tuntunut ennen reissuakaan.

No mitenkäs se meidän budjetti on sitten pitänyt? Sitä on onneksi tullut seurattua alusta asti ja tällä hetkellä reissun keskiarvokulutus on ollut 32,5 euroa / hlö per päivä. WOHOO! Tähän sisältyy kaikki paitsi Ilkan muutamat sukellusreissut. Ne menee eri kassasta 😉

Olemme siis onnistuneet pysymään aika hyvin alle budjetin. Edessä toki on vielä useita kalliita kohteita, kuten Los Angeles ja Uusi-Seelanti, mutta niissä pitää vain katsoa entistä järkevämmin majoittumiset ja syömiset.

Tuolla päiväbudjetilla (32,5 euroa / hlö) olemme tosiaan elättäneet itsemme, eli saatu murua rinnan alle, katto pään päälle, liikuttu, ostettu tarpeellisia vaatteita, käyty safarilla, viidakkoretkellä…Ja kummallakaan ei ole ollut olo, että matkaaminen olisi jatkuvaa kitsastelua ja halvimpien vaihtoehtojen etsimistä. Tuntuu kuin oltaisiin reissattu ihan normaalisti, mutta järkevän edullisesti.

Mihinkäs me tuon päiväbudjetin sitten olemme käyttäneet?

Kulut vaihtelevat jonkin verran maakohtaisesti, mutta kokonaisuutena 176 päivän osalta näin:

  • Majoittuminen 31 %
  • Kauppaostokset 23 %
  • Retket / liput / extrat 18 %
  • Ruokailut (ulkona) 16 %
  • Liikkumiset 12 %

Majoittuminen

Majoittumisen suhteen ei olla otettu aina sitä halvinta vaihtoehtoa, vaan ehkä se seuraavaksi tai sitä seuraavaksi edullisin. Ollaan pyritty löytämään hinta-laatu suhteeltaan järkevin valinta ja usein päädytty tekemään 5-10 euron lisäinvestointi, jolla saa esimerkiksi oman huoneen käyttöön. Yhteiselämä 12 hengen dormeissa kun alkaa välillä kuluttamaan. Majoittuminen on se kategoria, josta olisi ehkä helpoiten vielä voinut nipistää, jos budjetti olisi meinannut paukkua.

Kauppaostokset

Kauppaostoksiin menee kaikki ruokatarvikkeet, vaatteet, lääkkeet (mm. malaria) ja lisäksi muut ”investoinnit”. Yleensä ollaan tykätty tehdä omia ruokia, jos vain majapaikka tarjoaa keittiön ja jonkinlaiset kokkausvälineet. Kokkailu on todennäköisesti halvempaa ja ainakin terveellisempää. Näissä tähän mennessä käydyissä maissa kun kaikki edullinen ruoka tuntuu olevan jotain uppopaistettua hiilarimössöä ja on mukava syödä sitä pupunruokaakin välillä.

Retket / liput / extrat

Retket / liput / extrat -kategoria sisältää kulut kuten luonnonpuistot, opastetut kierrokset, teatterit, museot ja muut aktiviteetit. Pari isompaa reissua nostaa tuon keskiarvoa (Safari 300 euroa / hlö ja Amazonin viidakkoretki 220 euroa / hlö). Muutoin ylimääräisin huvituksiin on kulutettu suhteellisen vähän ja olemme suosineet mm. ilmaisia kaupunkikierroksia (toki näissäkin pitää hieman tippiä jättää).

Ruokailut ulkona

Ruokailut ulkona -kategoriaan menee nimensä mukaisesti kaikki syömingit ja juomingit ulkona. Viihteellä ollaan reissun aikana taidettu käydä 3-4 kertaa ja silloinkin on nukkumatti korjannut aika aikaisessa vaiheessa 😀 Ollaan suosittu paikallisia ruokaloita ja juomaloita, mutta välillä olemme hemmotelleet itseämme paremmilla paikoilla.

Liikkumiset

Liikkumisiin on mennyt vähiten rahaa ja se on tosiaan ollut todella edullista. Bussit ovat puoli-ilmaisia ja varsinkin Etelä-Amerikassa yöbussit ovat loisteliaita tapoja säästää rahaa. Halpa matka ja samalla säästää hostelliyön hinnan. Kunhan muistaa varata tarpeeksi vaatetta päälle. Yöbussit on jäätävän kylmiä kirjaimellisesti.

Summa summarum ja miten tästä eteenpäin?

Olemme hyvin onnistuneet pysymään budjetissa ilman suurempaa kitsastelua. Edullinen reissaaminen on mahdollista ilman turhaa hampaidenkiristelyä tai jatkuvaa säästämistä.

Todennäköisesti kulutus olisi toki kasvanut isommaksi, jos emme olisi majailleet parissa kohteessa pidemmän aikaa (vapaaehtoistyö Keniassa ja hevosfarmarin leikkiminen Ecuadorissa). Nuo kaksi pätkää laskevat kulutuksen keskiarvoa mukavasti. Vastapainona kävimme molemmissa näissä em. maissa heittämässä kalliimman retken (safari ja viidakko).

Jatkossakin teemana on suunnitellun suunnitelematon reissaaminen järkevästi kuluttaen. Eli ei muuta kuin säästämään ja reissuun. Halvempaa se on kuin asua Suomessa 😉