#Suurkaupunkielämää

Maanantaina 10.10.2016 eksploorasimme Afrikan tuntemustamme aiempaa etelämmäksi, nimittäin Etelä-Afrikkaan ja Johannesburgin kaupunkiin.

Lento South African airlinesilla oli todellista luksusta: henkilökunta viihdytti matkustajia hilpeillä vitseillään, ruoka oli mainiota, leffat hyviä ja mikä parasta – Seppänenkin sai ruokaa! Kyllä tämän matkustuksen myötä oli helppo kohdata uusi maaperä ja uudet kujeet.

Ehkä onnistunut lento vaikutti asiaan, mutta Johannesburg oli rakkautta ensi silmäyksellä. Heti ensi hetkistä alkaen kaikki vain rullasi eteenpäin. Ei turhaa säätämistä. Ei häsellystä. Ei mitään.

Kentältä hankitun nettiliittymän turvin saimme näppärästi tilattua uberin allemme, joka kiidätti meidät hyväkuntoisia asfalttiteitä pitkin (joissa oli katuvalot!!!) uuteen majapaikkaamme Mabonengin alueelle. Ja herranjestas, minkälainen alue tuo Maboneng olikaan! Tuntui kuin olisi palannut takaisin Brooklyniin! Tosin sillä erotuksella, että ilma on lämmin läpi vuoden ja hintataso puolet alkuperäisen Brooklynin hinnoista.

Voitte siis kuvitella, kuinka kodikkaaksi tunsimmekaan olomme heti alkutekijöissä. Ja vielä kun Airbnb:stä vuokrattu loft-kämppä oli kuin suoraan unelmistamme, niin boom. Olimme valmiita muuttamaan Johannesburgiin siltä istumalta! ❤

Johannesburg on miljoonakaupunki, jonka takana seisoo pitkä ja monisyinen historia. Viikon visiittimme aikana saimme pienen pintaraapaisun verran käsitystä kaikesta siitä, mitä kyseinen kaupunki on kokenut ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Ja melkoinen viikko siitä tulikin.

IMG_5265.jpg

Suurkaupungissa asuminen mahdollisti monia asioita ja pitkästä aikaa pääsimme nauttimaan todellista arjen luksusta: kiertelimme asuinhuudeillamme elämästä, hyvästä ruuasta ja kulttuurista nautiskellen. Kohtasimme uusia ihmisiä, kokkasimme ruokaa ihanassa keittiössämme, pesimme ensimmäistä kertaa reissun aikana pyykkejä pesukoneessa ja olla möllötimme.

20161012_152020.jpg

Sarppa pääsi nauttimaan myös tanssin riemusta paikallisessa tanssikoulussa, jossa tuntitarjontaa oli baletista tankotanssiin ja nykytanssista hip hoppiin. Ja nälkähän siinä kasvoi syödessä. Kun kerran vauhtiin päästiin, niin tunneilla ravattiin sitten senkin edestä. Ja ah, oli ihanuutta!

Kaiken tämän ohella oli myös aika ottaa reissun ensimmäiset turistikierrokset kehiin:

Ensimmäinen etappimme oli Apartheid-museo, jossa sukelsimme rotuerottelupolitiikan historiaan. On vaikea ymmärtää, miten ihminen voi olla niin järjetön ja julma. Ja vaikka kaikki se järjettömyys tuodaan dokumentoituna siihen silmien eteen, niin sitä ei vaan tajua. Että miksi? Kolmen tunnin museosessio oli kieltämättä melkoisen tunnerikas kokemus, jonka jälkeen teki mieli huutaa maailmalle kurkku suorana. Ja toivoa, että ihmiset saisivat joskus järkeä päähänsä.

Toinen etappimme oli erään hostellin järjestämä Soweto-kierros, joka antoi taas tuutin täydeltä ajattelemisen aihetta. Kävimme päivän aikana tutustumassa muun muassa Soweton slummeihin, salaisiin kaljapanimoihin sekä Nelson Mandelan ja Desmond Tutun kotikatuihin. Mutta yksi herättelevämmistä kokemuksista oli kuitenkin Hector Pieterson Memorial and museum.

16. kesäkuuta 1976 Soweton nuoriso halusi saada äänensä kuuluviin ja he nousivat vastarintaan omien oikeuksiensa puolesta. Nämä rohkeat nuoret ja heidän kapinansa sai jälkikäteen aikaan suuria muutoksia, mutta valitettavasti moni heistä joutui menettämään henkensä tämän seurauksena. Hector Pieterson oli heistä yksi ja tästä 13-vuotiaasta pojasta tuli eräänlainen symboli Soweton uudelle nousulle.

Historiassa on tapahtunut paljon asioita. Ja erityisesti myös paljon järjettömiä asioita. Mutta jotenkin sitä mieltää kaikki tapahtuneet kauaksi menneisyyteen. Tästä syystä onkin hankala ymmärtää, että miten kaikki tämä on voinut tapahtua meidän elinikämme aikana? Ja mitä kaikkea maailmalla oikeastaan tällä hetkellä tapahtuukaan? Minkälaisille asioille me käännämme tiedostaen tai tietämättämme selkämme? Ja kuinka suuri valta medialla on tiedonkulussa!

Kuinka pieneksi sitä ihminen voikaan välillä tuntea itsensä. Mutta pienet ihmiset voivat yhdistyessään saada aikaan suuria asioita. Sen osoittivat muun muassa nämä Soweton nuoret.

Johannesburg on kaupunkina saanut nähdä ja kokea niin orjuuden kuin apartheidinkin, mutta vastapainona se on päässyt todistamaan niin Gandhin, Mandelan kuin myös nuorison viisauden voimaa. Voimme vain toivoa, että nämä jäkimmäiset ovat niitä asioita, joita jokainen haluaa historiassa vastaisuudessa viljellä.

Ei varmaan tarvitse edes kuvailla, kuinka vaikuttava kokemus tuo kaupunki meille oli. Kiitos Johannesburg ja kiitos Afrikka. Arvostamme kaikkea kokemaamme suuresti.

Teitä tulee ikävä. ❤

img_5207